A fonológiai tudatosság és a mentális lexikon fejlettségének online vizsgálata kisiskolások körében - Szili, Katalin (Magyar Pedagógia, 2016)
Az emberi kultúra átadásának és az egyéni ismeretek fejlődésének egyik „mozgatórugója” az olvasás során szerzett információk értelmezése (Kaneko, 2013). Ezért az utóbbi évtize-dekben kiemelt kérdéssé vált,hogyan lehet hatékonyan tanítani az olvasást (Nagy, 2004; Molnár &Józsa, 2006; Józsa &Steklács, 2009; Józsa &Józsa, 2014). Az olvasástanulás sikerességét a kezdeti szakaszában számos komponens határozza meg, melyek közül ki-emelkednek a nyelvi készségekhez kapcsolódóak (Lonigan, Schatschneider, &Westberg, 2008). A hangzó beszéd megértéséhez hasonlóan, az olvasott szöveg megértéséhez is a nyelvi szintek többszintű szerveződése szükséges (Gósy, 2010). Ezek a nyelvi szintek (fo-netikai, szemantikai, szintaktikai, pragmatikai) az olvasás folyamatában egymással integ-rálódnak, folyamatos kapcsolatban vannak (Kamhi &Catts, 2012). Ahhoz, hogy valaki megértse az általa olvasott szöveget, meg kell értenie a beszélt nyelv és a hangok világa közötti kapcsolatot (Konza, 2014), aminek alapfeltétele a fonológiai tudatosság megfelelő fejlettsége és a mentális lexikon megfelelő szervezettsége. A tömeges oktatás egyik legnagyobb problémája, hogy a tanulók sokfélék, ellenben a tanításuk hasonló módon történik. Ennek a problémának a megoldása a személyre szabott oktatás, aminekalapja a rendszeres, konkrét értékelés. A számítógépes (online) tesztelés jelentős segítséget nyújthat az individualizált tanuláshoz és tanításhoz (Csapó, Molnár, Pap-Szigeti,& R. Tóth, 2009; Molnár, 2015a). A tanulmány első részében áttekintjük a fonológiai tudatosság és a mentális lexikon fejlettségének befolyásoló hatását az olvasástanulással kapcsolatban, valamint a két terület vizsgálatára alkalmazott mérőeszközöket. A második részben bemutatjuk a fonológiai tu-datosság és a mentális lexikon fejlettségének diagnosztizálására kidolgozott online mérő-eszközt, valamint egy nagymintás kutatás eredményeialapján ismertetjük működését.